Joost Wolters

Joost Wolters werd op 27 juli 2017 door een – voor hem – volslagen onbekende man neergestoken in de Amsterdamse metro, een zaak die bekend werd onder de naam Metromoord. Later blijkt dat de dader een psychiatrisch patiënt op verlof was. Had de dader wel vrij rond mogen lopen? De familie Wolters schakelt zelf de media in.

Dit dossier bevat interviews met Saskia Wolters, Elsbeth Stoker (de Volkskrant) en Mark Schrader (AT5).

Enige tijd na de moord ontdekte de familie dat de verdachte meerdere malen veroordeeld was voor geweldsdelicten. “Naar ons idee had deze man absoluut niet vrij moeten en mogen rondlopen”, zegt Saskia Wolters, de zus van Joost bij actualiteitenprogramma EenVandaag.

In de nasleep van de moord op Joost Wolters schreef Saskia het boek What the f*ck, de titel verwijst naar de laatste woorden van Joost.

Saskia Wolters, de zus van Joost: “Een deel van mijn privacy opgeven, neem ik voor lief”

Saskia schreef het boek ‘What the f*ck’ en deelt in het interview haar ervaringen met de media waarin belangen overlappen en verschillen. “We liepen vast in ons onderzoek naar de gebeurtenissen die leidden tot het verlof van de moordenaar van mijn broer. We hoopten dat journalisten deuren konden openen die voor ons gesloten bleven.”
(Foto: Lodewijk van der Grinten)

Elsbeth Stoker (de Volkskrant): "Ik probeer me altijd terughoudend op te stellen naar slachtoffers"

“Het was middenin de zomervakantie toen Joost werd gedood, ik hoorde er daardoor pas later over. Nadat ik via-via begreep dat er voorafgaand aan de moord van alles mis leek te zijn gegaan, besloot ik de nabestaanden te benaderen via het Openbaar Ministerie.”
(Foto: Pauline Niks)

Mark Schrader (AT5): “De meest gruwelijke details heb ik weggelaten en ik heb ook niet meer informatie gegeven over de nabestaanden dan ze zelf wilden”

“Toen ik hoorde over de steekpartij op Joost Wolters had ik meer dan anders het gevoel dat ik naar de zitting moest. Deze zaak klopte niet voor mijn gevoel. De gebeurtenis was heftig, tegelijk was de hoeveelheid informatie summier.”
(Foto: AT5)