Slachtoffers in de media is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp, met steun van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Doel van het project is meer bewustwording creëren over de impact van mediaberichtgeving op slachtoffers en nabestaanden.

In een eerdere fase van het project, met de titel ‘Privacy & Persvrijheid’, lag de focus op het spanningsveld tussen de persvrijheid van journalisten en de privacy van slachtoffers. In twee dialoogsessies, twee mediacafés en een afsluitende bijeenkomst deelden journalisten, advocaten, gezagsdragers, hoofdredacteuren, vakinhoudelijk experts en slachtoffers / nabestaanden waardevolle inzichten over de praktijk van berichtgeving over slachtoffers en de impact daarvan.

De inzichten zijn vertaald naar lessons learned. Op verzoek van tal van betrokkenen en op aangeven van de Tweede Kamer, hebben Hogeschool Utrecht en Fonds Slachtofferhulp de handen ineengeslagen om een vervolg te geven aan het project.  Een redactie analyseerde en verdiepte de eerder opgedane lessons learned en vertaalde ze in 7 concrete handreikingen. Blijf op de hoogte van de vervolgresultaten of meld je aan voor een interactieve reflectiebijeenkomst op 22 januari.

Samenwerking / onderwijspartner

Voor het vervolg ‘Slachtoffers in de media’ werkt Fonds Slachtofferhulp samen met cursisten / trainers van de post-hbo opleiding Journalistiek voor Academici van Hogeschool Utrecht en studenten / docenten van de School voor Journalistiek, eveneens Hogeschool Utrecht.

Redactiestructuur

De redactie van het platform Slachtoffers in de media bestaat uit een mix van beginnende en ervaren journalisten die in een redactiestructuur redactionele inhoud produceren.

Hoofdredactie

  • Colette Olde Riekerink (namens Fonds Slachtofferhulp)
  • Marijke Kolk (namens Hogeschool Utrecht)
  • Rennie Rijpma (gasthoofdredacteur en hoofdredacteur Algemeen Dagblad)

Redactie

  • Afke Laarakker, Mireille Wösten, Freek Kilsdonk, Joan Zijerveld, Ruud van Roosmalen, Julia den Heijer, Wiebe de Jong, Ilse Schröder, Noah van der Vaart en Sophie Verbroekken.

Chef redactie / eindredactie

  • Freerk Teunissen en Toine Kamphuis

Ondersteuning

  • Sabine Donker Celovic (programmaleider Journalistiek, Hogeschool Utrecht)
  • Nicky Bredemeijer (Teamleider Communicatie & Voorlichting, Fonds Slachtofferhulp)

Met dank aan:

Ingrid van Assouw, Margriet Benak, Ellen van den Berg, Jos van den Camp, Hans de Clercq, Evert van Dijk, Bas Dingemanse, Huub Evers, Joyce Huibers, Nathalie Huigsloot, Jos de Keijser, Daphne Koene, Maarten Kolsloot, Evy Khouw, Esther Monsma, Frank Moonen, de familie Putker, Ina Reitzema, Jaïr Schalkwijk, Alexander Schippers, Noortje Vloeimans, Saskia Wolters, Elsbeth Stoker, Sjoerd Stoop, Mark Schrader, Kamran Ullah, Judy op het Veld, Ilse van Wingerden, Anita Witzier, Wouter Zwart en allen die anoniem een bijdrage leverden.