Dossiers

Op deze pagina staan de dossiers met casuïstiek uit de journalistieke beroepspraktijk. De redactieleden van dit project hebben vanuit meerdere perspectieven betrokkenen geïnterviewd. Bij elk dossier komen meerdere handreikingen aan bod.

Dossier Gino

Op 1 juni 2022 raakt de negenjarige Gino vermist. Politie en buurtbewoners gaan op zoek. Naomi, een van de zussen van Gino, zet een bericht op facebook met haar telefoonnummer. Naast regionale media (De Limburger en L1) besteden ook landelijke media aandacht aan de vermissing. Op zaterdag 4 juni wordt het lichaam van Gino gevonden.

Dit dossier belicht de zaak vanuit meerdere perspectieven
(6 interviews)

Dossier Putker

Aan de wereldreis van pensionado Peter Putker en levenspartner Durdana kwam in 2015 abrupt een einde. Voor de kust van Colombia werd het stel overvallen door piraten. Durdana kwam daarbij om het leven. De Colombiaanse autoriteiten hadden direct echtgenoot Putker op het oog als hoofdverdachte. Peter vluchtte naar Nederland. De media volgden deze zaak op de voet. Met goede en slechte gevolgen.

Dit dossier bevat een audio-interview met Peter, Roderik en Valentijn Putker en een link naar de VPRO-documentaire Lazy Duck.

Dossier Joost Wolters

Joost Wolters werd op 27 juli 2017 door een – voor hem – volslagen onbekende man neergestoken in de Amsterdamse metro, een zaak die bekend werd onder de naam Metromoord. Later blijkt dat de dader een psychiatrisch patiënt op verlof was. Had de dader wel vrij rond mogen lopen? De familie Wolters schakelde zelf de media in.

Dit dossier bevat interviews met Saskia Wolters, Elsbeth Stoker (de Volkskrant) en Mark Schrader (AT5).