Zeven dilemma’s: welke keuze maak je?

Wel of niet een foto van een verkeersongeluk publiceren? Wel of niet de naam van een ooggetuige vermelden na een mishandeling? Welke details verwerk je wel en niet in een nieuwsverslag van een uitslaande brand, een vliegramp of een zedenzaak?

Journalisten maken dagelijks keuzes. Keuzes die gevolgen hebben voor slachtoffers, familieleden, nabestaanden, vrienden, kennissen, collega’s en lotgenoten. Hieronder volgen zeven situaties. De vraag is: welke keuze maak jij? De dilemma’s komen rechtstreeks uit de journalistieke praktijk. We hebben alle direct betrokkenen gesproken.

Na iedere vraag lees je welke keuze de journalist in kwestie maakte. En hoe andere quizdeelnemers de vragen hebben beantwoord.

Vraag 2

Een man is vermoord. De moord heeft landelijk impact. Je bent journalist en je kent een collega van het slachtoffer. Je belt de collega direct om je medeleven te uiten. Je maakt snel aantekeningen. Later die week bel je de collega weer op met de vraag of hij wil meewerken aan een interview. Hij wijst je verzoek af. Media-aandacht is ongewenst. Je hebt je aantekeningen van het eerste telefoongesprek nog. Werk je de aantekeningen uit en publiceer je alsnog een stuk waarin je de collega citeert?
Wat doe jij?

Vraag 3

Je bent beeldredacteur van een televisiejournaal. Er is een aardbeving geweest en je hebt beelden van een man die in het puin naar zijn zoon zoekt. Omstanders roepen in beeld naar de cameraman: ‘niet filmen’. Die avond besteedt het journaal aandacht aan de aardbeving.
Wat doe jij?

Vraag 4

Onlangs is een jongen doodgereden. Hij kwam van een feestje met zijn fiets in het donker op een provinciale weg. Zonder licht. Het was een wedstrijdje onder een vriendengroep. Je hebt de ouders hierover al gesproken en er een artikel over geschreven. Dit is de tweede keer in twee weken dat er een ongeluk plaatsvindt waarbij jongeren betrokken zijn. Is er sprake van een trend? Nemen jongeren vaker risico’s en zien zij de gevaren niet?
Wat doe jij?

Vraag 5

Een studentenvereniging heeft een ‘bangalijst’ verspreid onder leden. Op de lijst staan namen van verenigingsleden met gegevens over hun seksuele geschiedenis bij de vereniging. Je ontvangt een exemplaar van deze lijst. Je schrijft er een stuk over voor de website. Maar wat te doen met de lijst?
Wat doe jij?

Vraag 6

Je hebt tien jaar geleden een stuk geschreven over een spraakmakende zedenzaak. Het vonnis van de rechtbank vermeldt verzachtende omstandigheden: de dader had een complexe jeugd. De advocaat van de dader belt: wil je de voornaam van de dader uit je verhaal verwijderen? De argumenten: het gebeurde tien jaar geleden, de dader heeft zijn straf uitgezeten en zijn leven gebeterd. Als de dader solliciteert of een date heeft, vinden mensen online zijn naam, verwijzingen naar de zaak en informatie over zijn jeugd.
Wat doe jij?

Vraag 7

Je bent journalist en je schrijft over een strafzaak. Er is een dader en er is een slachtoffer. Hoe vermeld je dader en slachtoffer in je stuk?
Wat doe jij?

Dank voor het beantwoorden van deze vragen. Roepen de dilemma’s nieuwe vragen op? Lees meer in de 7 handreikingen. Of neem contact op.