Putker

Aan de wereldreis van pensionado Peter Putker en levenspartner Durdana de Bruijn kwam in 2015 abrupt een einde. Voor de kust van Colombia werd het stel overvallen door piraten. Durdana kwam daarbij om het leven. De Colombiaanse autoriteiten hadden direct echtgenoot Putker op het oog als hoofdverdachte. Peter vluchtte naar Nederland. De media volgden deze zaak op de voet.

Dit dossier bevat een audio-interview met Peter, Roderik en Valentijn Putker, de VPRO-documentaire Lazy Duck en een uitzending van Mediastorm. (beeld: VPRO documentaire Lazy Duck)

Kort na de moord op Durdana schakelde de familie Putker de hulp in van John van den Heuvel. Roderik Putker zegt hierover: “ We zaten in hetzelfde vliegtuig. Van den Heuvel zat voorin, wij achterin. Van den Heuvel wilde vooraf niet met ons praten. Een medewerker legde ons uit dat hij ons niet wilde spreken zodat de interviews op camera spontaan zouden zijn.”

Peter Putker mocht, zolang het onderzoek liep, officieel Colombia niet verlaten. Uit angst voor een politiek proces (In Colombia zijn er geen piraten) vluchtte Putker toch naar Nederland. Ondertussen was het contact met Van den Heuvel verbroken.

De vlucht leidde tot diplomatiek gedoe tussen Nederland en Colombia. Uiteindelijk stemde Colombia ermee in dat Peter Putker in Nederland bleef als het Nederlandse OM hem zou vervolgen. Dat is gebeurd. Zoon Roderik Putker wilde de wereld laten zien dat zijn vader onschuldig is. “Daarom hebben wij documentairemakers gevraagd het proces van dichtbij te filmen.”

De VPRO-documentaire Lazy Duck reconstrueert wat de familie Putker heeft meegemaakt sinds het moment van de moord op de boot tot aan de rechtszaak in Nederland toe. Inmiddels is de documentaire Lazy Duck uitgezonden en hebben de Putkers de draad van het leven weer opgepakt.

Peter Putker: “Je leven is voorbij. Er begint iets nieuws en dan word je geleefd”

Media berichtten uitvoerig over de zaak Putker, die ook wel de zeilbootmoord wordt genoemd. Van aandacht in meerdere uitzendingen met John van den Heuvel tot een VPRO-documentaire die weergeeft hoe de rechtszaak in Nederland verliep. In een audio-interview (32 minuten) spreken Peter Putker en zijn twee zonen Roderik en Valentijn over de rol van de media en hoe zij de media-aandacht hebben ervaren. (beeld: VPRO documentaire Lazy Duck)

VPRO-documentaire en item in Mediastorm: "I am on a sailing boat near Isla Grande. My wife is murdered by pirates"

In de VRPO-documentaire Lazy Duck, geregisseerd door Walter Stokman, komen tal van details van de beroving / moord aan de orde. De documentairemaker volgt de rechtszaak tegen Peter Putker, de man die ervan wordt beschuldigd dat hij zijn levenspartner Durdana tijdens hun zeilreis voor de kust van Colombia heeft vermoord. (beeld: VPRO documentaire Lazy Duck)