Kwint Renders

Op 13 oktober 2018 komt abrupt een einde aan het leven van de 22-jarige motorrijder Kwint Renders. Een automobilist negeert dubbele doorgetrokken strepen, haalt in en botst op de motor van Kwint. Kwint heeft geen schijn van kans. Hij overlijdt ter plekke. Ongeveer 18 minuten na het ongeval publiceert regionale nieuwszender L1 een (push)bericht.

Via de app verneemt Robin Renders, de broer van Kwint, het nieuws. De motor is herkenbaar in beeld, de kentekenplaat is ook gedeeltelijk leesbaar. Robin rijdt direct richting de plek van het ongeval.

Wat volgt is een reeks van gebeurtenissen met onherstelbare schade tot gevolg voor de familie Renders.

Het ongeluk met fatale afloop vond plaats op een provinciale weg in de buurt van Vlodrop. De bestuurder van de inhalende auto is inmiddels veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.

In dit dossier onderzoeken we wat de gevolgen zijn van de snelle publicatie van het nieuwsbericht en de verspreiding daarvan via de nieuwsapp met een pushbericht. In het verlengde hiervan bevragen we de familie over de gevolgen van het publiceren van een foto waarop de motor van Kwint duidelijk herkenbaar is. Was het nodig om direct in detail te vermelden wat er was gebeurd en het bericht te voorzien van een gedetailleerde foto (inclusief deels herkenbaar kenteken) van de verwoeste motor?

Dit dossier bevat onder meer een audio-interview met Bert en Robin Renders, de vader en broer van Kwint.

Robin Renders: “Als je het hebt over de media... als dit niet op deze manier was gebeurd, dan had ik mijn broer niet onder een wit zeil zien liggen”

In een interview van een half uur delen vader Bert en broer Robin wat zij hebben meegemaakt vanaf het moment dat bekend werd dat Kwint Renders betrokken was bij een dodelijk verkeersongeval.

"Gebruik gezond verstand"

In het programma De Hofbar pleit Bert Renders, in het belang van familie / nabestaanden, voor het gebruik van gezond verstand bij het publiceren van foto’s en videobeelden. (beeld: De Hofbar)