Gino

Op 1 juni 2022 raakt de negenjarige Gino vermist. Politie en buurtbewoners gaan op zoek. Naomi, een van de zussen van Gino, zet een bericht op facebook met haar telefoonnummer. Naast regionale media (De Limburger en L1) besteden ook landelijke media aandacht aan de vermissing. Op zaterdag 4 juni wordt het lichaam van Gino gevonden.

Bij de zoektocht, stille tochten, de rechtbankzittingen en het overlijden van de moeder van Gino berichtten de media over de zaak. Hoe gaan journalisten te werk en hoe ervaren betrokkenen dat?

Aan het woord komen onder meer Naomi, de zus van Gino. Daarnaast ook vier mensen die in de media aandacht besteden aan de zaak Gino: Frank Moonen van regionale omroep L1, Bas Dingemanse en Jos van den Camp van De Limburger en programmamaakster Anita Witzier van KRO-NCRV.

Tot slot komt ook Judy op het Veld aan het woord. Zij staat als media-adviseur van de organisatie Namens de Familie de zussen Naomi en Kelly bij in het omgaan met de media.

Interview met Naomi, de zus van Gino: “We willen dat deze gebeurtenis niet vergeten wordt door Nederland”

Naomi (2001) is de jongste zus van Gino. Naomi is het familielid dat de media in de meeste gevallen te woord heeft gestaan.

Interview met Bas Dingemanse (L1 / De Limburger): “Ethiek moet winnen van scoringsdrang”

Bas Dingemanse werkt sinds 2017 fulltime als misdaadverslaggever in de provincie Limburg. Dat deed hij ruim vijf jaar voor regionale omroep L1, onder meer samen met Frank Moonen. Nu werkt Dingemanse voor het regionale dagblad De Limburger. Hij berichtte voor beide media over de casus Gino en ontdekte: “Journalisten maken bij grote gebeurtenissen te veel standaardproducties.”

Interview met Frank Moonen (L1): “Het is goed dat Namens de Familie er is”

Frank Moonen werkt 20 jaar als verslaggever bij de regionale omroep L1. Hij richt zich vooral op rechtbank & justitiezaken. Kort na de vermissing van Gino is Frank voor L1 snel ter plaatse. Vanaf dat moment tot nu toe volgt hij de zaak nauwgezet.

Interview met Jos van den Camp (De Limburger): “Ieder doet zijn ding. Een ethische discussie hierover voeren we niet echt”

Jos van den Camp (1963) werkt 38 jaar bij de Limburger. Na verschillende functies als redacteur economie, teamleider en eindredacteur werkt hij nu als algemeen verslaggever bij de nieuwsdienst van De Limburger en als podcastmaker. Van den Camp berichtte over de vermissing van Gino in De Limburger.

Interview met Anita Witzier (KRO / NCRV): “Je moet je bescheiden opstellen en je ego thuislaten”

Anita Witzier is tv-presentatrice, eerst voor Veronica en daarna voor NCRV-KRO. Witzier presenteert het programma Voor wie steek jij een kaarsje op? In dit programma vertellen nabestaanden in de aanloop naar Allerzielen over hun verlies. Naomi en Kelly doen hun verhaal bij Anita in de uitzending van 2 november 2022.

Interview met Judy op het Veld (Namens de Familie): “Bij generieke journalisten zie ik het vaker misgaan”

Judy op het Veld werkt sinds 2020 als media-adviseur op vrijwillige basis voor Namens de Familie, onderdeel van Stichting Slachtofferhulp Nederland. Zij werkte eerder als hoofd-communicatie voor diverse organisaties zoals de KNVB, Chemelot en Hema. Op het Veld staat de zussen, Kelly en Naomi bij in het omgaan met de media: ‘Door mijn werk zie ik dat ik met journalisten goede afspraken kan maken.’